Vetenskapsfilosofi, eller förnuft och känsla

10.01.2012 kl. 16:54
Bilden du känner igen. Är deta inte vår (västerländska) syn på vetenskap, porträttifierad?Det jag åtminstone tycker är väldigt intressant är hur symbolen konsekvent föreställer en gråhårig, inte alldeles purung Einstein. Vår bild (bokstavligen!) av stor kunskap, vetenskap, visdom, förståelse - vilket ord nu kan vara mest passande - kopplas samman med en viss uppnådd ålder.

Det lite småironiska är att Einstein, då han presenterade sina mest berömda teorier, endast var 26 respektive 36 år gammal. Ändå håller vi fast vid vår gråsprängda bild.

Det får mig att fundera. Vilka bilder låter vi symbolisera, säg, lycka, kärlek, framgång? Vilken verklighetsförankring och mått på sanningsvärde har de?

För jag undrar, om man någonsin når fram i en strävan efter uppdiktade ideal.
Kommentarer (1)
Spamfilter
Skriv siffran 10 med bokstäver:
jag tycker det att den här bilden av einstein berättar om hur vi vill sätta ett "lattjolajban - alla är kiva kaverin med varann"-skimmer över det mesta, "titta va rolig einstein ser ut på bilden". det går hand i hand med myten om att einstein hade urdåliga betyg i skolan (det hade han inte alls, myten kommer av att de bytte skala under hans skolgång och några år ser han ut att ha fått sämre betyg, men de använde då en annan skala) - som för att säga "också du kan bli en einstein om du tänker positivt". vilket inte är sant. det är dedär icke-coola nördarna som tillbringar massor med tid vid datorn som kommer att bli framstående fysiker o.dyl. när de blir stora, och de är inte likadana som vi andra. för att nu skriva lite beside the point.
elaka.ratata.fi11.01.12 kl. 15:50
Ja, det känns på något vis betryggande att se att även Einstein hade avspända sidor, mer mänsklig på något vis. Det är väl därför just denna bild fått speciell popularitet (det är inte ofta man ser Nobelpristagare spexa till det). Längre slutsatser än så vågar jag själv nog inte dra på området, men nog är det intressant - tänk att en fysiker blitt en så mytomspunnen karaktär.
15.01.12 20:31